Liveblog | Onrust in Duits parlement door afluisterende Russen (2024)

Het belangrijkste nieuws

  • Onrust in Duits parlement door afluisterende Russen
  • Graf Navalny trekt opnieuw bezoekers, waaronder moeder en schoonmoeder
  • Zelensky na aanval: 'We hebben meer luchtverdedigingscapaciteiten nodig van onze partners'

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Raadpleeg voor het recentste nieuws het liveblog van 3 maart.

20:53

Ondernemer Jeroen Ketting ziet moreel in Oekraïne afbrokkelen

Na ruim twee jaar oorlog in Oekraïne brokkelt het moreel onder de bevolking zichtbaar af, ziet de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting. Voor zijn hulpactie Lifeline Ukraine zit hij vaak in Oost-Oekraïne, vorige maand voor het laatst. 'Je hebt nog enkele militairen over die vanaf het begin van de oorlog vechten. Die zeggen: “Het moreel is volledig weg”', vertelt hij in BNR De Wereld.

Lees ook | Moreel in Oekraïne brokkelt af: 'Geen enkele reden voor optimisme'

Ketting woonde en werkte tot het begin van de oorlog in Oekraïne in Moskou. Kort na de Russische invasie keerde hij terug naar Nederland, niet veel later startte de hulpactie Lifeline Ukraine, dat dit weekend twee jaar bestaat en in die twee jaar voor ongeveer 9 miljoen euro aan steun naar het land stuurde. Daarom komt hij zelf ook vaak in Oekraïne. 'Ik ben in juli geweest, in september, december en weer in februari. Het gaat eigenlijk continu slechter, wat dat betreft is er geen enkele reden tot optimisme.'

18:37

Oekraïense luchtmachtcommandant: luchtmacht heeft Russische Su-34 neergehaald

Volgens de Oekraïense luchtmachtcommandant Mykola Oleshchuk heeft Oekraïne een Russische Su-34 jachtbommenwerper heeft neergehaald. Dat meldt Reuters, op basis van een Telegrambericht van de commandant. Reuters kon het bericht niet onafhankelijk bevestigen.

'Het Eastern Air Command bevestigt het neerhalen van een Su-34 jachtbommenwerper. Helaas slechts één', schreef Oleshchuk in een bericht op zijn Telegram-kanaal, waar hij eerder meldde dat luchtafweerraketten waren ingezet tegen een Su-34 en een Zo-35. De laatste paar weken lukt het Oekraïne vaker om Russische Su-34 bommenwerpers neer te halen.

18:07

Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

Verscheidene bewoners van het negen verdiepingen hoge gebouw raakten gewond. Reddingswerkers zijn met behulp van speurhonden nog op zoek naar vermisten. Er liggen mogelijk nog tien personen onder het puin.

Het Russische leger nam tezelfdertijd ook doelen in Charkiv, Cherson en Zaporizja onder vuur. Daar waren in totaal drie doden te betreuren.

17:47

Chinese banken weigeren betalingen uit Rusland

Betalingen uit Rusland worden niet langer geaccepteerd door drie van de grootste banken in China. Ook banken in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zijn van plan om Russische betalen binnenkort te weigeren. Ruslandcorrespondent Joost Bosman voorziet dat dit de Russische economie een flinke klap hierdoor zal oplopen.

Lees ook | Russische economie in de problemen nu buitenlandse banken betalingen weigeren

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping leken er lange tijd een 'onbegrensde vriendschap' op na te houden. Maar nu blijkt dat de relatie tussen Beijing en Moskou toch niet zo onvoorwaardelijk is als het lijkt. Volgens Bosman is het met vriendschap dan ook een beetje hetzelfde als met principes, ze moeten niet te veel geld kosten. 'En dat lijkt nu wel het geval, door de zogenoemde secundaire sancties die worden opgelicht aan landen die Rusland blijven steunen.'

17:02

Slowaakse buitenlandminister sprak met Lavrov

De Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Juraj Blanar heeft vandaag gesprongen met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov, bij een ontmoeting in Turkije. Gesprekken tussen EU-ministers en Rusland zijn zeldzaam sinds de oorlog in Oekraïne. De ontmoeting werd direct bekritiseerd door Slowaakse oppositiepartijen.

Volgens de Slowaakse premier Robert Fico was de ontmoeting 'een voorbeeld van ons evenwichtige en soevereine' buitenlands beleid. Fico zei ook dat Blanar en Lavrov spraken over de mogelijkheden die een vredestop in Zwitserland in Oekraïne kan bieden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de twee partijen internationale kwesties bespraken, waaronder Oekraïne.

De Slowaakse premier won in oktober de verkiezingen, sindsdien is hij weer premier. Fico heeft zich vaak pro-Russisch uitgelaten. Ook is hij kritisch op sancties tegen Rusland.

13:36

Onrust in Duits parlement door afluisterende Russen

Duitse parlementariërs zijn bezorgd over berichten dat een vertrouwelijk overleg van hoge officieren van de 'Bundeswehr' is afgeluisterd door Russen. Russische media berichten over de communicatie waarbij zou zijn gesproken over de mogelijkheid van een aanval op de Krimbrug over de Straat van Kertsj en waar ook werd opgemerkt dat 'de Britten er mensen op de grond hebben'.

De voorzitter van de toezichtscommissie van Bondsdag, Konstantin von Notz, eist opheldering. Dit is volgens hem 'een heel erg problematisch incident als het waar blijkt te zijn'. Het Duitse persbureau DPA heeft vernomen dat het defensieministerie aan een onderzoek is begonnen. Volgens bronnen van de publieke omroep ZDF zou dit gesprek met onder anderen luchtmachtgeneraal Ingo Gerhartz en andere luchtmachtofficieren werkelijk hebben plaatsgevonden en is de opname niet nep.

Het gaat om een opname van 30 minuten die de chef van de Russische staatsomroep RT, Margarita Simonjan, vrijdag naar buiten bracht. Officieren spreken volgens de Russische lezing van de opname over de mogelijkheden Oekraïne te steunen zoals door de strategische Krimbrug over de Straat van Kertsj met Duitse raketten van het type Taurus aan te vallen. Een officier merkt daarbij op dat 'de Britten al enkele mensen ter plekke hebben' in verband met de levering aan Oekraïne van raketten van het (Brits-Franse) type Storm Shadow.

12:44

Graf Navalny trekt opnieuw bezoekers, waaronder moeder en schoonmoeder

De moeder en schoonmoeder van Alexei Navalny hebben vandaag bloemen gelegd bij het graf van de Russische oppositieleider, een dag na zijn begrafenis. Gisteren trok de uitvaart duizenden bezoekers naar Moskou. De politie is volgens de Russische onafhankelijke tv-zender Dozhd (Rain) ook vandaag in grote getalen aanwezig bij de begraafplaats, maar de situatie blijft kalm volgens de zender. 'De politie laat degenen die afscheid willen nemen van de politicus door en valt niemand lastig', zo vertelt een omstander volgens de zender.

12:14

Gouverneur: heel Charkiv bestookt met drone en raketten

In Charkiv, in Oost-Oekraïne, zijn meer dan twintig nederzettingen geraakt met Russische artillerie- en mortieraanvallen. Dat heeft de regionale gouverneur van Charkiv, Oleh Syniehubov gezegd. Volgens de gouverneur werd de hoofdstad van de regio ondertussen ook bestookt met een drone-aanval.

Bij de aanval vielen volgens Syniehubov geen slachtoffers.

10:42

Zelensky na aanval: 'We hebben meer luchtverdedigingscapaciteiten nodig van onze partners'

De Oekraïense president Zelensky heeft bondgenoten opnieuw opgeroepen om meer luchtverdedigingsmateriaal naar Oekraïne te sturen, na een aanval op appartementen in Odessa. Daarbij raakte een kind gewond.

In een bericht op X schrijft Zelensky dat meer militaire steun nodig is om 'ons volk effectief te beschermen tegen Russische terreur'. Volgens de president worden er nog zes mensen vermist na de aanval in Odessa. De autoriteiten meldden dat er bij de aanval ten minste drie doden zijn gevallen. Nog eens acht mensen raakten gewond.

10:36

Russische staatsmedia: Appartementencomplex in Sint-Petersburg beschadigd door drone-aanval

Volgens het Russische staatspersbureau is een drone neergestort op een flatgebouw in Sint-Petersburg. Dat meldt AP. Volgens de nieuwssite Mash werd het gebouw geraakt door een Oekraïense drone.

Het Russische ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op het incident.

Liveblog |Onrust in Duits parlement door afluisterende Russen (1)

Dit liveblog komt onder meer tot stand op basis van berichtgeving door eigen BNR-correspondenten en -redacteuren, The Guardian, ANP, Al Jazeera, Reuters, Associated Press, CNN, BBC, CNBC, Sky News en Agence France-Presse. Ook maakt BNR online gebruik van berichten van de persbureaus Tass, RIA Novosti en Interfax (Rusland) en Belta (Belarus). Omdat berichtgeving van deze bureaus niet verifieerbaar is en niet als onafhankelijk gekwalificeerd kan worden, wordt in deze gevallen expliciet vermeld waar de berichtgeving vandaan komt.

Liveblog | Onrust in Duits parlement door afluisterende Russen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5864

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.