Wat is Z-methode voor injectie? / Orthopedie (2024)

Wat is Z-methode voor injectie? / Orthopedie (1)

De Z-trackmethode is een procedure voor intramusculaire injecties die helpt de medicatie in de spier te houden. Het is een methode om intramusculaire (IM) injecties uit te voeren. Meer informatie over het doel van de test en wat u kunt verwachten vóór, tijdens en na de procedure.
Een intramusculaire injectie geven

Doel van de test

Het idee achter de Z-methode van IM-injecties is om medicijnen in het spierweefsel te plaatsen en niet toe te staan ​​dat ze in de onderhuidse weefsellaag over de spier lekken (sporen). De circulatie in de spier is anders dan in het onderhuidse weefsel, dus het is belangrijk dat medicijnen die ontworpen zijn om in de spier te worden opgenomen, in de spier blijven..
De enige indicatie voor het gebruik van de Z Trackmethode is een intramusculaire injectie. Het type en de hoeveelheid medicatie die wordt gegeven, helpen de lengte en de maat van de naald bepalen, evenals de juiste locatie van de injectie.
Patiënten die leren injecties te geven voor een thuisbehandeling, moeten hun arts of verpleegkundige vragen om de beste methode voor hun specifieke medicatie en situatie uit te leggen.

Hoe de Z Trackmethode werkt

Het spooris het pad dat een naald door huid, vet en spierweefsel maakt bij het toedienen van een injectie. Elke vorm van injectie creëert een nummer. Wanneer de naald wordt verwijderd, kunnen medicatie en lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, soms door de rups lopen en uit het lichaam weglekken. Dat lekken wordt ook wel tracking genoemd.
De Z-spoormethode helpt lekken te voorkomen door een bocht in de baan gemaakt door de naald te maken. Als het goed is gedaan, zijn er twee bochten in de baan die hem de "Z" -vorm geven. U kunt de baan niet in de eigenlijke patiënt zien, dus uw enige indicatie dat de methode werkte, is dat er geen medicatie lekt.
Naast het helpen voorkomen van lekken, zijn er aanwijzingen dat de Z-methode de pijn van een intramusculaire injectie vermindert.

Risico's en contra-indicaties

Er zijn geen bekende risico's of contra-indicaties voor het gebruik van de Z-methode voor intramusculaire injecties. De Z-methode is niet geschikt voor alle soorten medicijnen als die geneesmiddelen via subcutane injectie of intravasculair worden toegediend. Uw arts zal u adviseren over welke medicijnen met deze methode kunnen worden gebruikt.

Vóór de test

Voor patiënten, zorgverleners of familieleden die thuis medicijnen toedienen, moet u een zorgverlener vragen om de juiste techniek te geven voor het toedienen van een intramusculaire injectie. U moet er zeker van zijn dat u de injectie toedient voordat u het gaat toedienen.

uitrusting

De juiste apparatuur voor het uitvoeren van een intramusculaire injectie met behulp van de Z-trackmethode omvat:

  • Juiste maat spuit en injectienaald
  • Reinig examenhandschoenen
  • Alcoholdoekje
  • Zelfklevende pleister

De grootte van de spuit is gebaseerd op de hoeveelheid gegeven medicatie zoals gemeten in milliliter (ml) of kubieke centimeter (cc). Een milliliter is hetzelfde als een kubieke centimeter en het volume kan worden uitgedrukt met behulp van beide metingen. De kleinste beschikbare spuit voor het volume toegediende vloeistof is het beste voor een goede controle en dosering. Voor het toedienen van 0,5 ml medicatie, is het het beste om een ​​spuit van 1 ml te gebruiken. Voor het toedienen van 2 ml vloeistof is het meestal het beste om een ​​spuit van 3 cc te gebruiken.
Als de afmeting van de spuit te groot is, zijn medicatiefouten waarschijnlijker. Het gebruik van een injectiespuit van 10 ml voor een injectie van minder dan 3 ml medicatie kan ertoe leiden dat per ongeluk te veel of te weinig medicatie wordt opgezogen.
De maat van de naald wordt uitgedrukt in lengte en dikte (diameter). Hoe lager het gauge-nummer, hoe groter de diameter van de naald.
Een naald van 22 gauge is bijvoorbeeld kleiner dan een naald van 18 gauge. Dikkere en meer viskeuze medicijnen vereisen een naald met een grotere maat.
De lengte van een naald wordt uitgedrukt in centimeters (cm). Langere naalden zijn nodig voor patiënten met meer vetweefsel (vetweefsel) over hun spierweefsel.

Voorbereiding op de injectie

Zodra alle apparatuur is verzameld, moet de verzorger zijn of haar handen grondig wassen gedurende ten minste 60 seconden. Droog de handen af ​​en gebruik schone onderzoekshandschoenen die niet van latex zijn gemaakt.
timing
Het duurt niet meer dan een minuut of twee om een ​​injectie uit te voeren met de Z-methode. De methode zelf voegt geen noemenswaardige tijd toe aan het proces van een intramusculaire injectie.
Injectieplaatsen
De arts of verzorger van de patiënt moet de juiste injectieplaats bepalen op basis van het volume en de soort medicatie die wordt toegediend, de leeftijd van de patiënt en de grootte van de patiënt. De beste plaatsen voor intramusculaire injectie zijn de deltoid, de ventrogluteal en de vastis lateralis.
De ventrogluteale spier is de meest geschikte plaats voor de meeste volwassenen, omdat deze de minste kans heeft op complicaties. Alle intramusculaire injecties kunnen daar worden toegediend. De deltoid mag alleen worden gebruikt voor medicatievolumes van 1 ml of minder. Bij de meeste pediatrische patiënten heeft de vastis lateralis de voorkeur.
Bereid de medicatie voor
Volg de instructies van de arts of zorgverlener voor het bereiden van de medicatie. Sommige medicijnen worden klaar voor injectie direct uit de injectieflacon geleverd. Andere medicijnen vereisen het mengen van twee of meer vloeistoffen, of door een droog poeder in een vloeibare oplossing te reconstitueren.
Teken het medicijn in de spuit door de instructies van de zorgverlener of arts op te volgen. Zorg ervoor dat er geen lucht in de spuit zit die in de patiënt kan worden geïnjecteerd. Lucht die in de patiënt wordt geïnjecteerd, kan leiden tot irritatie, ontsteking en in ernstige gevallen een aneurysma.
De beste manier om ervoor te zorgen dat lucht uit de spuit wordt verwijderd, is door eerst wat meer medicatie dan nodig in de spuit te zetten. Volg dat door een kleine hoeveelheid lucht in de spuit te trekken. Richt de naald omhoog en veeg zachtjes tegen de spuit om alle luchtbellen te laten samenklonteren aan de punt van de spuit waar de naald hecht. Druk langzaam op de zuiger om de lucht door de naald naar buiten te duwen totdat alleen medicatie in de spuit is achtergebleven zonder zichtbare lucht. Blijf duwen totdat een druppel medicatie zichtbaar is aan het uiteinde van de spuit.
Bereid de injectieplaats voor
Gebruik het alcoholdoekje om de plaats van injectie schoon te vegen in steeds grotere concentrische cirkels, en ga weg van de plaats in het midden. Als extra reiniging nodig is, voer dat dan eerst uit en laat de alcohol de eindvoorstrijking afnemen. Indien nodig kan een jodiumoplossing worden gebruikt om de site te reinigen voordat het alcoholdoekje wordt gebruikt. Zorg ervoor dat u uw arts of zorgverlener raadpleegt voordat u jodium gebruikt, omdat dit mogelijk inwerkt op sommige medicijnen.

Tijdens de injectie

Volg deze stappen om een ​​injectie uit te voeren met behulp van de Z-spoormethode:

  1. Gebruik uw niet-dominante hand voorzichtig maar stevig om de huid strak op de plaats van de injectie te trekken.
  2. Met de exacte hoeveelheid voorbereide medicatie die al in een injectiespuit is getrokken, plaatst u de naald rechtstreeks in de injectieplaats in een hoek van 90 graden.
  3. Druk de plunjer van de spuit in om de medicatie in de spier van de patiënt te injecteren.
  4. Zodra de plunjer volledig is ingedrukt en niet verder kan bewegen, verwijdert u de naald door de volledige spuit recht uit de spier te trekken in een hoek van 90 graden.
  5. Laat de huid los zodat deze terug kan keren naar de oorspronkelijke positie. Deze stap zorgt ervoor dat het circuit wordt afgesloten en voorkomt lekken.

Gedurende de test
Het is belangrijk dat de patiënt tijdens de procedure niet beweegt. Beweging kan leiden tot letsel op de injectieplaats, wat kan leiden tot bloeding of tot een abnormaal snelle absorptie van de medicatie in de bloedbaan..
Het is niet nodig om tijdens de procedure de plunjer terug te trekken. Oudere injectiemethoden bepleitten deze stap als een manier om ervoor te zorgen dat het medicijn niet direct in een ader werd geïnjecteerd. Deze methode is echter alleen nominaal succesvol in het identificeren van de aanwezigheid van een ader op de injectieplaats en kan de kans op irritatie of schade aan de omliggende weefsels vergroten..
Post-Test
Wrijf niet over de site na de injectie. Dat kan medicatie dwingen om uit de injectieplaats te lekken.

Na de test

Nadat u een intramusculaire injectie met de Z-methode hebt voltooid, bedekt u de injectieplaats met een pleister. Houd elke injectieplaats schoon en bedekt. Let op tekenen van irritatie of infectie, zoals zwelling, een injectieplaats die warm aanvoelt en roodheid. Als er tekenen van irritatie worden waargenomen, neem dan contact op met uw arts of zorgverlener voor advies.

Een woord van heel goed

Deze handleiding is bedoeld als naslagwerk en ter ondersteuning van de instructie die u van uw verpleegkundige of arts hebt ontvangen. Het is niet bedoeld om de juiste instructie te vervangen. De Z-methode is een snelle en nuttige procedure voor het met succes toedienen van intramusculaire injecties met zo min mogelijk pijn en complicaties. Maar zorg ervoor dat u grondig het injectieproces bespreekt, of u de injectie zelf toedient of dat u een injectie krijgt van een dierbare of zorgverlener.
Wat is Cellulitis?

Wat is Z-methode voor injectie? / Orthopedie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6582

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.