První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí - iDNES.cz (2024)

Jak už to tak u pøelomových objevù bývá, nezøídkakdy vzniknou náhodou nebo jako vedlejší produkt jiné èinnosti. Podobnì tomu je i u první barevné fotografie. Muž, který je za ni zodpovìdný, se totiž fotografováním vùbec nezabýval.

V polovinì 19. století skotský vìdec James Clerk Maxwell mnohem více energie investoval do zkoumání elektromagnetismu, urèoval složení Saturnových prstencù a formuloval rovnice, které nakonec vedly ke speciální teorii relativity Alberta Einsteina. Maxwell byl taktéž velkým milovníkem britské poezie a dokonce skládal vlastní verše.

Stejnì tak ho ale fascinovaly barvy. V roce 1855 vyslovil teorii, že každý odstín duhy lze vytvoøit rùznými kombinacemi èerveného, zeleného a modrého svìtla.

O pìt let pozdìji pøijal místo profesora na londýnské King’s College, kde pokraèoval ve svých experimentech. Za asistence své ženy Katherine Mary Dewarové zøídil na pùdì svého domu vysokou døevìnou „barevnou skøíòku“, která umožòovala pøesnìjší míchání tøí základních barev a vytváøení dalších odstínù.

První fotka v dìjinách vznikala osm hodin, pøes sto let se skrývala na pùdì

Podle dochovaných spisù ho sousedé považovali za blázna, protože trávil spoustu hodin „zíráním do truhly“. Maxwell ale zaèínal tušit, že jeho hypotéza by mohla svìtu poskytnout nìco zcela pøelomového – první barevnou fotografii.

Hra barev a filtrù

Dne 17. kvìtna 1861 vedl Maxwell v Londýnì pøednášku o teorii barev. První barevný snímek svého druhu s ním pøi této pøíležitosti vytvoøil vynálezce zrcadlovky Thomas Sutton. Nìkteøí odborníci upozoròují, že se nejednalo o fotografii v moderním slova smyslu. Byla to spíš reprodukce reality, která vznikla složením tøech èernobílých diapozitivù promítaných pøes barevné filtry.

Pro svùj pokus si vybrali stuhu z tartanu, což mìla být pocta Maxwellovì pùvodu. Vyfotografovali ji tøikrát – jednou s èerveným filtrem, podruhé se zeleným a potøetí s modrým. Sutton fotky exponoval na sklo a poté promítl na plátno tøemi rùznými projektory, z nichž každý byl vybaven stejným barevným filtrem jako pøi fotografování.

Když se obrazy pøekryly, vytvoøily plnobarevný obraz. Maxwell tak rafinovanì napodobil zpùsob, jakým lidské oko zpracovává barvy. Tyto procesy jsou dnes známé jako „aditivní“ neboli RGB barevný model.

Experiment aditivní syntézy barev provedený skotským matematikem a fyzikem Jamesem Clerkem Maxwellem

Pøed návštìvníky pøednášky se tak na projekèním plátnì vynoøila první barevná fotografie. Ovšem pouze na jediný okamžik. Když projektor zhasl, zmizela. A my dnes nemáme možnost pøesnì rekonstruovat, jak skuteènì vypadala.

„Protože neznáme pøesnì množství, kvalitu ani hustotu barevných chemikálií, které Sutton použil pøi fotografování stuhy, a nemùžeme znát pøesné podmínky pro promítání, nemùžeme nikdy skuteènì zjistit, jak promítaný obraz bìhem Maxwellovy pøednášky v roce 1861 vypadal,“ píše kanadský fotograf Paul Elter.

A co tedy fotografie, kterou vidíme v úvodu tohoto èlánku? Je to jen nápodoba Suttonova a Maxwellova experimentu z roku 1937. Fandové fotografie si ho mohou zopakovat díky tøem èernobílým snímkùm na skle, které jsou uloženy v Cavendishovì laboratoøi na Univerzitì v Cambridge. Nikdy se však nedozví, jestli se pøiblíží k originálu.

5 fotografií

„Nemùžeme ani provést moderní rekonstrukci se stuhou z roku 1861, protože je dávno ztracená. Nikdy se empiricky nedozvíme, jaký pøesnì pøedmìt Maxwell zachytil, a jak vypadal pøi promítání... Sice máme ty tøi snímky, ale skuteèná první fotka neexistuje a ani nemùže. Byl to jednorázový jev – stejnì jako koncert Clash z 1. ledna 1977 v The Roxy v Covent Garden. Jenom ti, kteøí tam byli, ví, jaké to bylo,“ vysvìtluje Elter.

Ostatnì to samé si uvìdomoval i Thomas Sutton. „Je nemožné slovy popsat pøesné odstíny barev nebo intenzitu roztokù. Totéž lze øíci i o samotné stuze. Takže i když máme tøi skuteèné snímky, první barevná fotografie vlastnì neexistuje. Jen pøítomní budou vìdìt, jak doopravdy vypadala,“ napsal si.

Jak poprvé vyfotili èlovìka. Postál u èištìní bot a vstoupil do dìjin

Sám Maxwell byl z pokusu zklamaný. Bìhem své pøednášky, která se týkala hlavnì fyziky, prohlásil, že by pro pøíští pokus potøeboval materiál citlivìjší na èervené a zelené svìtlo. „Kdyby byly èervené a zelené obrazy vyfotografovány stejnì plnì jako modré, jednalo by se o skuteènì barevný obraz stuhy,“ stojí v záznamu z pøednášky.

Zajímal se pøedevším o demonstraci teorie barev, nikoli její využití ve fotografii. Sám o tomto „objevu“ hovoøil jen stroze, ve svých vlastních spisech ho èasto umisoval do poznámky pod èarou. Prùkopnický úspìch na poli barevné fotografie se výraznì nepromítl ani do tehdejšího tisku. Maxwellùv pøínos vìdì ale zùstává nesp*rný. Skotskému velikánovi ostatnì vysekl poklonu i Albert Einstein: „S Jamesem Clerkem Maxwellem skonèila jedna epocha vìdy a zaèala nová.“

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6057

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.