Teroristé vábí mediální mudžahedíny. Základem je znalost umělé inteligence - iDNES.cz (2024)

Ètyøi dny po teroristickém útoku v koncertní hale nedaleko Moskvy na sklonku bøezna letošního roku Islámský stát vydal jedno ze stovek videí, v nìmž masakr více než 130 lidí oslavoval. Pøes minutu a pùl dlouhý klip se v nièem neliší od starších materiálù. Vlevo z pohledu diváka vidíme reportéra v pøilbì a armádním obleèení, vpravo bìží zábìry z útoku. „Nebyla to teroristická operace, ale dùsledek zuøícího boje mezi Islámským státem a zemìmi, které válèí proti islámu,“ øíká angažovaným hlasem reportér.

Video se však od všech pøedchozích propagandistických materiálù lišilo, reportér byl totiž kompletnì vygenerovaný pomocí umìlé inteligence, vèetnì fotorealistického vzezøení a hlasu. Klip je podle zjištìní organizace SITE Intelligence Group souèástí programu s názvem News Harvest, jenž má za cíl prezentovat teroristické akce po celém svìtì.

Od útoku v Rusku pøináší každý týden souhrn toho nejdùležitìjšího. „Umìlá inteligence je pro Islámský stát bezkonkurenèním nástrojem. Jde o skvìlý nástroj, jak rychle a efektivnì šíøit propagandu do celého svìta,“ popisuje spoluzakladatelka SITE Intelligence Group Rita Katzová. Umìlá inteligence radikálùm neslouží pouze pro generování zpravodajských informací, ale i pro výrobu propagandistických plakátù a dalších materiálù.

IS pojal upálení jako reklamu. Je to p*rnografie krutosti, øíká expertka

Islámský stát se v dobách své nejvìtší slávy chlubil velkým audiovizuálním týmem. Do svìta vypouštìl obrazovì strhující videa, jež si nièím nezadala s hollywoodskou produkcí. V únoru 2015 napøíklad islámští teroristé pojali vraždu pilota Maáze Kasásby jako reklamu na smrt. Jordánec dlouhé minuty ve zpomalených zábìrech umírá v plamenech. Autorka knihy o nevyøèených stránkách boje proti muslimským fundamentalistùm Karima Bennouneová to oznaèila za „p*rnografii krutosti“.

Západní technologie v rukách teroristù

Umìlá inteligence práci extremistickým skupinám výraznì zjednodušuje. A nejde jen o rychlost, jakou lze pomocí snadno dostupných nástrojù informace dostat na internet. Umí rovnìž generovat obsah, jenž je formou èasto nerozeznatelný od standardního zpravodajství. Pro správce sociálních sítí je tak extrémnì složité rozpoznat, že jde o propagandistický materiál teroristù.

Ze soukromých diskuzních skupin sympatizantù Islámského státu je patrné, že dobøe ví, jak mocným nástrojem pro nì umìlá inteligence je. „Bylo by super, kdyby naši bratøi produkovali videa podobná klasickým kanálùm jako Al-Džazíra, aby to nebylo jen o ètení textu z papíru a promítání obrázkù,“ zamyslel se v diskuzi uživatel s pøezdívkou Al Kurdi 500.

„Technologie se rychle vyvíjí, s použitím umìlé inteligence bude toto všechno mnohem jednodušší. Média jsou stejnì dùležitá jako boj v terénu, možná ještì dùležitìjší. Mají obrovský dopad na smýšlení lidí,“ napsal sedm dní pøed útokem v Rusku. Nápadu se chytil uživatel Hisad a už 26. bøezna zveøejnil pod hlavièkou News Harvest první umìlou inteligencí generovaný videoklip.

87 fotografií

Následovalo dalších pìt videí, kde se dostalo i na akce teroristù v Nigeru, Kamerunu, Iráku a Sýrii. Z dostupných zábìrù není jasné, jaký software sympatizanti teroristù používají, v diskuzních fórech však debatují napøíklad o programu spoleènosti Eleven Labs, který umí generovat realistický hlas.

Výkonný øeditel Institutu pro výzkum blízkovýchodních médií Steven Stalinsky pro list The Washington Post vysvìtlil, že souèasná produkce ještì oficiálnì nespadá pod mediální sekci Islámského státu, nevyluèuje však, že má posvìcení nejvyššího vedení. Inzeráty na diskuzních fórech už ostatnì do øad Islámského státu lákají mladé „mediální mudžahedíny“, kteøí se vyznají v umìlé inteligenci a softwaru na úpravu fotografií a støihu videí. „Média už èekají na vᚠútok,“ stojí v inzerátu.

Zájem o pokroèilé nástroje na tvorbu propagandy projevila i al-Káida. Už na poèátku února zaèala poøádat online workshop zamìøený na práci s umìlou inteligencí. Zájemcùm je k dispozici padesátistránkový dokument s názvem „Neuvìøitelné zpùsoby využití chatovacích botù s umìlou inteligencí“, v nìmž se dozví vše potøebné pro tvorbu obrazových i textových materiálù. „ChatGPT je mocným nástrojem, pojïme se tedy podívat, co všechno s ním mùžeme dìlat,“ píše se v dokumentu.

Rozpory se svatým uèením?

Ne všichni pøívrženci Islámského státu však vidí v umìlé inteligenci požehnání. Hisad se dostal na diskuzních fórech i pod palbu kritiky s odùvodnìním, že zobrazování vygenerovaných lidských postav je zapovìzené islámským právem. „Nevyobrazuj lidské postavy, je to haram,“ rozohnil se uživatel Hamed 123 pod jedním videem ze série News Harvest. „V den vzkøíšení za to budeš potrestán,“ pohrozil autorovi videa.

Støelba v Rusku je èástí zuøící války, uvedl Islámský stát v prohlášení

Hisad se však nenechal odradit a svou tvorbu zkonzultoval s náboženskými autoritami. „Šel jsem si o tom promluvit se šejkem. Øekl, že je to opravdu haram, ale staèí, když postavì rozmažu oblièej. Proto teï moje videa vypadají takto,“ odpovìdìl. V pozdìjší produkci News Harvest už vygenerovaní reportéøi pùsobí více karikaturnì a mají zastøenou tváø.

I pøes podobné zádrhely ve výkladu islámského práva je umìlá inteligence podle Aaron Zelina z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní otázky dokonalým nástrojem pro šíøení propagandy. Obsah mùže vytváøet takøka každý. „Je to jednoduché, èím více naházíte špaget na zeï, tím spíš se tam nìkterá udrží,“ popisuje Zelin. Pøesycení sociálních sítí extremistickým obsahem podle nìj zajistí, že islamisté do svých spárù uloví mnohem více mladých lidí.

Teroristé vábí mediální mudžahedíny. Základem je znalost umělé inteligence - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6053

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.